Enkele weken voor de verkiezingen zal je in je brievenbus een oproepingsbrief ontvangen. Daarop staat in welk stemlokaal je moet gaan stemmen. Dat kan in de school in je buurt zijn of misschien in de sportzaal of in het woonzorgcentrum. Deze brief mag je niet verliezen!
Op de dag van de verkiezingen ga je met je oproepingsbrief en identiteitskaart naar je stemlokaal en dan is het grote moment aangebroken. Als je lekker vroeg gaat stemmen zal je waarschijnlijk nog niet moeten aanschuiven, maar zo rond 11u, sta je ongetwijfeld wel even in de rij. Hou daar zeker rekening mee als je die dag nog moet blokken.
Hoe stem ik op papier?
Eenmaal in het stemlokaal geef je je identiteitskaart en oproepingsbrief af en zal je drie grote brieven (de stembiljetten) krijgen. Hou ze gesloten en ga binnen in het stemhokje. Je gaat alleen in het hokje want de stemming is geheim. Eenmaal in het hokje open je de stembiljetten. Wat drie??!!
Federale verkiezingen
Vlaamse verkiezingen
Europese verkiezingen
🚨Dat geldt voor de verkiezingen van 9 juni. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober krijg je twee stembiljetten. Eén voor de provincie en één van je stad of gemeente. 🚨
Op het stembiljet staan verschillende kieslijsten van verschillende partijen. Elke partij heeft een lijst gemaakt met kandidaten waarop jij kan stemmen.
Eenmaal je een partij gekozen hebt kan je nog stemmen op een of meerdere personen die op de lijst staan.
Je kan voor meerdere mensen binnen dezelfde partij stemmen. Er zijn mensen die bijvoorbeeld alleen vrouwen of jongeren op de lijst aanduiden, of een kopstuk omdat die vaak in de media komt en ze hem of haar wel vertrouwen.
Je kan ook een lijststem geven aan de partij. Dan ga je akkoord met de volgorde van die lijst.
De mensen die via dat systeem de meeste stemmen gekregen hebben, gaan dan jou vertegenwoordigen in het parlement. Wie zijn dat nu dan? Je vindt al de parlementsleden en ministers van Open Vld terug via deze link: www.openvld.be/onze_mensen
Wil je stemmen op meerdere mensen van verschillende partijen? Dat gaat niet. Doe je dit toch, op papier, dan is je stem ongeldig en telt die niet mee. En dat zou zonde zijn.
🚨Kleur met het potloodje enkel het bolletje naast de naam of partij waarop je wenst te stemmen. Kleur of schrijf verder niets op je brief, want dan is je stem ongeldig! 🚨
Voor je het stemhokje verlaat, vouw je het stembiljet dicht met de gedrukte tekst naar binnen. Daarna ga naar de stembus en gooi je stembiljet in de stembus.
Hoe stem ik digitaal?
Eenmaal in het stemlokaal geef je je identiteitskaart en oproepingsbrief af en zal je een stemkaart krijgen. Een beetje zoals een bankkaartje. Met je stemkaart ga je een stemhokje binnen. Je gaat alleen in het hokje want de stemming is geheim.
Je steekt je kaart in de stemcomputer in de richting van de pijl tot aan de streep en je volgt de instructies op het scherm om je stem uit te brengen.
Breng je stem uit voor elke verkiezing waarvoor je uitgenodigd bent (🚨 op 9 juni voor de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen op 13 oktober voor de gemeenteraads- en provincie verkiezingen 🚨)
Voor elke verkiezing verschijnen eerst de nummers en de namen van alle partijen op het scherm. Je wijst op het scherm de lijst van je keuze aan.
Als je een lijst hebt gekozen, verschijnen de volgnummers en de namen van de kandidaten van die lijst op het scherm, in de volgorde die de partijen hebben voorgedragen. Je brengt je stem uit door:
op het scherm het stemvak bovenaan de lijst aan te raken als je aan geen enkele kandidaat een voorkeurstem wil geven of als de lijst maar 1 kandidaat telt. Zo geef je een lijststem.
op het scherm het stemvak van 1 of meer kandidaten van die lijst achtereenvolgens aan te raken als je 1 of meer voorkeurstemmen wil uitbrengen.
Daarna bevestig je voor elke verkiezing je stem, dat doe je door op de knop “bevestigen” te klikken. Als je je stem op het scherm bevestigd hebt, dan gaat de stemcomputer over naar de volgende verkiezing. Als je helemaal klaar bent, dan drukt de computer een stembiljet af met je uitgebrachte stemmen in gewone tekst en in de vorm van een barcode.. Een beetje zoals een kassaticketje.
Neem nu je stemkaart terug uit de computer en kijk je stembiljet even na. Vouw het stembiljet dicht met de gedrukte tekst naar binnen. Geef je stemkaart terug, ga naar de stembus en scan je stembiljet. Daarna steek je je stembiljet in de stembus.
No stress… er zijn genoeg mensen aanwezig in het stemlokaal om je te helpen als je het even niet meer weet.
Wat als ik ziek ben of echt wel moet studeren op de dag van de verkiezingen?
Dan kan je een volmacht geven aan iemand. Bijvoorbeeld aan je ouders. Die mogen dan in jouw plaats een stem uitbrengen.
De persoon aan wie je je volmacht geeft moet wel 18+ zijn. En jij moet dan ook een geldig excuus hebben. Zoals een doktersbriefje, een attest van je hogeschool of universiteit, een attest dat je moet werken…. Die attesten zal je gemakkelijk vinden op de website van je stad op gemeente.